Vijf argumenten om te kiezen voor een optopping

Haven Genk ziet dagelijks heel wat ladingen passeren in haar moderne containerterminal. De bloeiende binnenhaven kampte vorig jaar echter plots met plaatsgebrek: één van de grootste logistieke klanten wou zich namelijk op de havensite zelf vestigen, om de samenwerking verder uit te bouwen. Daarom schakelde Haven Genk Machiels Building Solutions in

Haven Genk start nieuwe jaar voortvarend met een extra verdieping

Voor onze bijna-buren dokterden we voor de jaarwisseling een ingenieuze oplossing uit: we voegden een extra verdieping toe aan het bestaande kantoorgebouw. Een optopping, zoals dat in het jargon heet. Enkele maanden later kon Haven Genk uitpakken met een bijkomende kantoorverdieping, met een oppervlakte van 250 vierkante meter.

Waarom een optopping in houtskelet de optimale oplossing was? Wel, daar zijn vijf valabele argumenten voor.  

 

Optopping, voordeel 1: een stabiel lichtgewicht

Als je voor een optopping kiest, hou je de structuur best zo licht mogelijk. Houtskeletbouw heeft het onmiskenbare voordeel dat het een licht materiaal is. De extra verdieping weegt dus aanzienlijk minder, zonder aan stabiliteit en duurzaamheid in te boeten.

 

Optopping, voordeel 2: doorgedreven studiewerk

Traditiegetrouw becijferden we – in samenwerking met een gespecialiseerd stabiliteitsbureau – wat de draagkracht was van de fundering. Op basis van deze doorgedreven analyse van de onderbouw tekenden we de optopping uit. Zo zijn we zeker dat de fundering de extra verdieping makkelijk kan torsen.

 

Optopping, voordeel 3: vlekkeloze verbouwing

Tijdens de werkzaamheden konden de bestaande kantoren gewoon in gebruik blijven. Om de extra verdieping stevig te verankeren, werd het oorspronkelijke gebouw wel even gepenetreerd. Maar gelukkig voor Haven Genk is houtskeletbouw een rimpelloze en extreem snelle bouwmethode, zodat het havenpersoneel amper wat merkte van de verbouwingen.

 

Optopping, voordeel 4: een financieel interessante keuze

Kiezen voor een optopping bleek de goedkoopste en efficiëntste oplossing. En eigenlijk is dat niet meer dan logisch:

  • Haven Genk moest niet investeren in extra funderingen, omdat een houtskeletbouwstructuur van nature lichter is (cfr. supra)
  • Als je een verdieping aan een bestaand gebouw toevoegt, hoef je bovendien niet te investeren in nutsvoorzieningen (bv. riolering, elektriciteit, water, …). Je takt de optopping simpelweg aan op de huidige installaties en leidingen.
  • Ten slotte hoef je geen braakliggende industriegrond aan te snijden, wanneer je voor een optopping kiest

Optopping, voordeel 5: creatieve gevelbekleding

Een optopping laat ten slotte de meest uiteenlopende vormgeving en architectuur toe. Van baksteen over beplating tot bepleistering: op vlak van gevelbekleding kan alles in combinatie met een houtskelet. Haven Genk koos in dit geval voor een stijlvolle beplating, die mooi contrasteert met het gebouw eronder.

 

Klik hier om je verder onder te dompelen in de wondere wereld van de optoppingen