Steenstrips, the next big thing in gevelbouw

“Onmogelijk om gevel in houtskelet te onderscheiden van klassieke voorgevel”

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Of je nu een bedrijfsgebouw, ziekenhuis of school bouwt: jouw gevel is jouw uithangbord. Gevelbouw in geprefabriceerd houtskelet is de moderne oplossing om jouw gevel te realiseren. Deze vorm van gevelbouw is snel, duurzaam en energievriendelijk… én laat bovendien alle verschillende vormen van gevelafwerking toe.

Wij dagen je uit: kan jij een gevel in houtskelet onderscheiden van een klassieke voorgevel? We durven wedden van niet. Machiels Building Solutions realiseert gevels almaar vaker met prefab gevelelementen in hout. “Met behulp van deze houten elementen bouwen we op een efficiënte en geïndustrialiseerde wijze performante gevels”, legt Jeroen Gielen (sales engineer bij MBS) uit. “De voordelen van gevelbouw zijn legio.”

 

Voordelen van gevelbouw

Inderdaad, gevelbouw in houskelet biedt een fiks aantal voordelen. Dit zijn de vier belangrijkste:

 • Architecturale flexibiliteit: verschillende bouwstijlen en alle soorten gevelafwerking zijn mogelijk
 • Industriële prefabricatie: de productie van de houtskeletwanden gebeurt in  optimale omstandigheden in een industriële hal, zodat weersomstandigheden praktisch geen negatieve invloed hebben op de uitvoeringstermijn en je een hoge kwaliteit kan garanderen.
 • Efficiënte plaatsing: gevelbouw in houtskelet verloopt bijzonder snel, om vier redenen:
  • de panelen gaan plaatsingsklaar naar de werf, waar de ankers reeds gemonteerd zijn op de dragende beton- of staalstructuur
  • je kan dagelijks grote oppervlaktes gevel plaatsen
  • er is geen stelling nodig voor de gevelafwerking (dat is kostenbesparend en vormt een groot voordeel in smalle straten of op drukke locaties)
  • door de uitvoering van de dakdichting goed in te plannen is het gebouw onmiddellijk wind- en waterdicht en kan je dadelijk starten met de technische installaties in het gebouw
 • Milieuvriendelijk: hout is één van weinige hernieuwbare bouwmaterialen. Bovendien is het een C02-neutrale grondstof. We werken dan ook zoveel mogelijk met hout uit duurzaam beheerde bossen (met FSC® of PEFC® label).

 

De verschillende soorten gevelafwerking: een vergelijking

De keuze van de gevelbekleding is vitaal. “Dat we elk afwerkingsmateriaal op de prefab gevelelementen kunnen monteren is het belangrijkste esthetische voordeel”, weet Jeroen Gielen. Dit zijn de belangrijkste vormen van gevelafwerking:

1. Gevelafwerking met beplating:

Traditioneel kiest de bouwheer of architect vaak voor grote vlakken uit aluminium, staal of composiet materiaal. Een metalen gevelafwerking geeft jouw gebouw een strakke, industriële look. Verschillende kleuren en uitvoeringen zijn mogelijk: beplating (met of zonder reliëf), cassettes (platte elementen) of sidings (lange profielen).

2. Steenstrips:

Belgen zijn geboren met een baksteen in de maag. En dus houden wij, houtskeletfans, daar rekening mee. De oplossing? Steenstrips. De dunne bakstenen worden rechtstreeks op het houtskeletelement geplaatst. Dergelijke steenstrips creëren instant een authentieke, degelijke uitstraling. Ze kunnen ook toegepast worden volgens een strak, hedendaags gevelontwerp. Steenstrips zijn te voorzien in verschillende formaten en metselverbanden. Deze, gecombineerd met andere materialen, maakt het voor de ontwerper een graag gezien afwerkingsmateriaal.

Er duiken zelfs varianten in kunststof op. Geen wonder dat steenstrips de jongste tijd duidelijk in opmars zijn.

3. Houten gevelafwerking:

Een houten gevelbekleding geeft elk gebouw een warme uitstraling. De latten monteren we horizontaal of verticaal op het prefab element. De keuze van de houtsoort hangt af van de gewenste uitstraling.

4. Bepleistering:

Gaat je voorkeur uit naar een meer egale gevelafwerking? Dan is bepleistering de juiste keuze. Zowel minerale als kunstharspleister kunnen we in een waaier aan kleuren en structuren afwerken.

 

“Wanden minder opwarmen en afkoelen dan gemetselde muur”

Natuurlijk moet een gevel er fraai uitzien. Maar de technische kwaliteit van de gevel is minstens even belangrijk. “Onze houten prefab gevelelementen zijn zowel thermisch als akoestisch enorm isolerend”, vertelt Jeroen Gielen. “Vandaag voldoen we al aan de normen van de toekomst.”

In de door MBS gerealiseerde gevelbouwprojecten heerst elke dag van het jaar een comfortabel binnenklimaat: “Dat is het resultaat van de dampopen wandopbouw van de houtskeletelementen. Deze voert waterdamp snel af en voorkomt condensatie. Zo komt een ademend gebouw tot stand, met een natuurlijke vocht- en temperatuurhuishouding. De wanden zijn bovendien luchtdicht waardoor ongewenste luchtstroming vermeden worden.”

Benieuwd naar de referentie die Jeroen “ons mooiste gevelbouwproject” noemt? Je kan het hier bewonderen