MBS bouwt mee aan supersnelle wielerbaan in Zolder

Sinds 2009 ijvert voormalig wielrenner Marc Wauters voor een nieuwe wielerbaan aan het circuit van Zolder — een ‘snelle baan’ met brede bochten op maat van internationale kampioenschappen. Een slordige 10 jaar later is de kogel door de kerk: Vanhout en Houben vormen samen een tijdelijke vereniging van aannemers, en MBS zal de houtskeletbouw gevelelementen leveren, die de ‘velo-droom’ tegen 2023 waarmaakt.

Avapartners en het Hasseltse bureau DBV Architecten ontwierpen de plannen. Terwijl Sweco — ook uit Hasselt — het studiewerk uitvoerde. Ze hielden van bij het begin rekening met de snelheid van de baan. Die is 250 m lang en telt twee brede bochten. Daardoor kunnen wielrenners hogere snelheid halen… en wordt de piste interessant om records aan te vallen en te verbeteren. De nieuwe piste in Zolder voldoet bovendien aan de UCI-normen voor EK’s en WK’s. Dus wie weet dendert er binnen afzienbare tijd een wereldkampioen tussen onze houtskeletbouwconstructiegevels…

 

Nieuw mekka van het Belgische wielrennen

Het sportcomplex beslaat 15.000 m². De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar de wielerbaan zelf. Maar op het middenplein zijn er ook vier sportunits waar zaalsporten (bv. volleybal, basketbal en tennis) kunnen beoefend worden. Er is ook een topgymnastiekhal van 1000 m², een medisch centrum, een fitness, een cafetaria, een aantal winkels en faciliteiten voor G-sporters. In het complex staat een vaste tribune met 1000 zitjes. Dankzij mobiele tribunes kan de capaciteit verdubbelen indien nodig.

 

Gevelbouw voor wielercentrum

MBS levert de geprefabriceerde gevelpanelen ‘just in time’ op de werf. In het atelier werken experts in de beste omstandigheden om de gevel volgens de strengste brand- en milieueisen te produceren. Door het gebruik van industrieel geproduceerde prefab gevels kunnen we het gebouw heel snel sluiten.  Dat minimaliseert de kosten en maximaliseert de bouwsnelheid. Kortom, snelheid op en rond de piste.

> Benieuwd naar andere voorbeelden van houtskeletbouw (renovatie en nieuwbouw)? Duik in onze gevelbouwprojecten