Houtskeletbouw voor dummies

Wist u dat houtskeletbouw de populairste bouwtechniek ter wereld is? Ook in België stijgt de populariteit van houtskeletbouw jaar na jaar. Maar wat is houtskeletbouw nu precies? In deze blog – meteen de eerste uit onze geschiedenis! - doorlopen we in vogelvlucht het bouwproces.

Dit zijn ze dan: de 5 fases in een houtskeletbouwproject

Houtskeletbouw is de kameleon van de bouw. Architecten, studiebureaus, bouwbedrijven, overheden en projectontwikkelaars verwerken houtskeletelementen namelijk op allerlei manieren: in gevels en kantoren bijvoorbeeld, maar evengoed in woningen of publieke gebouwen. Traditioneel doorloopt het houtskeletbouwproces deze vijf stations.

 

Fase 1: engineering houtskelet

Koestert u plannen om een houtskeletbouw op te trekken? Dan buigen architecten, ingenieurs en tekenaars zich in eerste instantie - samen met uzelf als opdrachtgever - over het ontwerp. Het ontwerp gebeurt in 3D zodat het nadien naadloos kan omgezet worden in productiebestanden.

Dat heeft drie belangrijke voordelen:

  • het productieproces is superefficiënt georganiseerd
  • de montage verloopt vliegensvlug
  • de foutenlast op een dergelijke werf met houtskeletbouw daalt tot nul

 

Fase 2: productie houtskelet

In een industriële setting – zoals bijvoorbeeld in onze productiehal in Genk – worden de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd door CNC-machines. Nadien volgt de assemblage en de afwerking (bv. schrijnwerk, gevelbekleding of technieken).

 

Fase 3: transport

Het magazijn is het eindstation van het productieproces. Van hieruit komen de afgewerkte houtskeletbouwelementen in de juiste montagevolgorde op vrachtwagens terecht. Idealiter worden de elementen in krimpfolie gewikkeld, om beschadiging tijdens het transport te vermijden.

 

Fase 4: montage houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een extreem snelle bouwtechniek, die bovendien toelaat om extreem nauwkeurig te werken. Voor Center Parcs Allgäu bijvoorbeeld, het grootste vakantiepark van Duitsland, monteren we aan een ijltempo van twee recreatiewoningen per dag.

De verklaring is drievoudig:

  • De houtskeletbouwplannen zijn tot in detail uitgetekend
  • De afwerking gebeurt voorafgaand in een industriële productiehal
  • De modulaire houtskeletbouwelementen passen als puzzelstukjes in elkaar

Zaken zoals prefab trappen, open haarden, schouwen,… arriveren ‘just in time’ en worden tijdens de montage geïnstalleerd.

 

Fase 5: dakbekleding

Tijd om de kers op de taart te zetten. In de laatste fase wordt de dakbekleding aangebracht. Dat gebeurt aansluitend na de montage, zodat de woning volledig wind- en waterdicht is binnen de 48u.

 

Het resultaat van deze vijf fases? Een gezellig, stabiel en comfortabel gebouw. Een plek waar inwoners (bij woonprojecten), toeristen (in vakantieparken), leerlingen (in scholen), werknemers (in bedrijfsgebouwen) of verplegers (in ziekenhuizen) zich vanaf de eerste minuut thuis voelen.

> Zo, genoeg theorie. Bekijk hier enkele voorbeelden van in houtskeletbouw in België en Nederland