De Kwekerij kiest voor duurzame houtskeletbouw: 244 nieuwe jongerenwoningen in Utrecht

In 2021 levert Machiels Building Solutions (MBS) een volledige prefab gevel in duurzame houtskeletbouw voor De Kwekerij in Utrecht-Oost. Overal in het project staat duurzaamheid centraal. Daarom is houtskeletbouw zo interessant. Want hout capteert CO2 in plaats van het uit te stoten. Mede hierdoor krijgen deze gebouwen twee BREEAM-sterren als kwaliteitslabel. Daarbij plaatst MBS de gevel voorlangs de vloeren. Zo ontstaat een perfect aaneengesloten geheel. Omdat het gebouw daardoor onmiddellijk wind-, water- en luchtdicht is, kan de binnenafwerking veel sneller opstarten.

In 2008 kocht de Stichting Studentenhuisvesting (SSH) het voormalige KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht. Jebber en SSH ontwikkelen een nieuwbouwplan met 840 huurwoningen voor studenten en starters. De naam ‘De Kwekerij’ verwijst naar de tijd dat je hier verschillende tuinderijen vond.

De Kwekerij is een samenwerking met Dura Vermeer Bouw. Omdat duurzaamheid centraal staat, zijn de parkeervoorzieningen vooral op maat van fietsen en minder voor auto’s. In het project is er ook plaats voor horeca en een expositieruimte. Door de voormalige atoombunker om te bouwen tot waterberging en vijver, krijgen ook groen en water een hoofdrol in het verhaal. Verschillende systemen produceren ter plekke de energie voor de woningen van De Kwekerij. En sommige gebouwen pronken met een ‘groen dak’.

 

Volledige houtskeletbouw is uniek in Nederland
Dura Vermeer vond een budgetgunstige oplossing bij MBS: de Nederlandse aannemer vroeg een offerte voor de complete gevel prefab houtskeletbouw met gevelbekleding. Onze noorderburen plaatsen die meestal tussen wanden en vloeren, maar MBS presenteerde een alternatief dat in één stuk voorlangs de vloeren en kolommen loopt. Daardoor ontstaat meteen een perfect aaneengesloten geheel. Als je de gevels tussen de wanden en vloeren zet, moet je achteraf zorgen dat alles waterdicht geraakt. Dat vraagt extra tijd. Terwijl je na de MBS-plaatsing meteen aan de binnenafwerking kan beginnen. Want in één beweging is je gebouw water-, wind- en luchtdicht doordat ook de gevelbekleding prefab wordt aangebracht.

Bij MBS weten ze hoe belangrijk het is om vroeg genoeg in het project te stappen: “Als we met de architect kunnen overleggen, zorgen we meteen dat het karakteristieke ontwerp precies zoals hij bedoelde in het eindresultaat zit. Zoals nu bijvoorbeeld, dankzij de nauwe samenwerking met Aldowa (gevelbekleding Rotterdam) bleef het kenmerkende lijnenspel intact. Door de verschillende expertises samen te brengen, plaatsen we die gevels volledig steigerloos.  Dat zorgt voor een scherp inkoopbudget, aangevuld met een fameuze CO2- en stikstofreductie.”

 

Duurzame houtskeletbouw door CO2-opslag in het hout
Bouwen in hout is duurzaam omdat je CO2 opslaat in het bouwmateriaal. Bomen hebben immers CO2 nodig om te groeien en die halen ze uit de lucht en zetten ze vast in de houtstructuur. Zo krijg je een duurzame oplossing, zeker als je de gekapte bomen meteen vervangt door er nieuwe aan te planten”, vertelt René Oldhof. “Wist je dat er in het klassieke bouwproces - dat gretig gebruikmaakt van traditioneel cement, beton en staal - per woning ongeveer 55 ton CO2 vrijkomt? Het spreekt voor zich: houtskeletbouw is een duidelijke wissel op de toekomst.”

 

> Ontdek nog meer gevelbouwvoorbeelden