Case utiliteitsbouw: houtskeletbouw is interessante piste bij renovatie van sporthallen

Passiefgebouw voor actieve sporters in Brasschaat

In België beschikt elke gemeente of stad wel over een eigen sporthal. Op sommige plaatsen pronken zelfs meerdere deelgemeenten met een eigen sportaccommodatie. Dergelijke gebouwen dateren echter vaak van enkele decennia geleden. Ondertussen zijn ze dus aan renovatie toe… en in zo’n geval wil je graag energiezuinig, brandwerend en snel bouwen. In dit artikel zoomen we in op de voordelen van houtskeletbouw bij utiliteitsbouw, aan de hand van een voorbeeld (de sporthal / het sportcomplex Peerdsbos).

Utiliteitsbouw: sporthal snel bouwen of renoveren

Bij de bouw of renovatie van een sporthal, een voorbeeld van utiliteitsbouw, vormt houtskeletbouw een interessante piste:

-Enerzijds laat houtskeletbouw toe om heel snel te bouwen, zodat de hinder voor de sporters en sportclubs tot een minimum beperkt blijft

-Anderzijds kan je met houtskeletbouw een dergelijk sportcomplex makkelijk omtoveren tot een passiefgebouw dat amper energie verbruikt. Da’s een investering in utiliteitsbouw die zich dus snel terugbetaalt, zeker wanneer je een verouderd en energieverslindend gebouw onder handen neemt.

 

De kracht van prefabricatie in Peerdsbos

Een voorbeeld van een dergelijke utiliteitsbouw is het project Peerdsbos. In opdracht van Provincie Antwerpen werkt Machiels Building Solutions aan een ambitieus sportcomplex, waarbij we instaan voor de productie van de houtskeletelementen (prefabricatie) en de montage van de houtskeletbouw ter plaatse.

 

Nieuwbouw én renovatie via houtskeletbouw

Projectleider Ignas Ceuppens geeft graag een update: “In een eerste fase – voltooid in 2017 - pootten we een stuk nieuwbouw neer. Ondertussen zitten we volop in een renovatietraject, dat we in de zomer van 2018 afronden. Het totale houtskeletbouwproject zal onder andere een cafetaria, acht kleedkamers, een administratieve ruimte en uiteraard de sporthal zelf omvatten.”

 

Opmerkelijke utiliteitsbouw

Deze utiliteitsbouw springt er om verschillende redenen uit, weet Ignas: “Enerzijds is het complex perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Anderzijds is het een passiefgebouw, met alle positieve gevolgen van dien voor de energiefactuur. Aangezien het een openbaar gebouw betreft, beantwoordt dit houtskeletbouwcomplex ook aan de hoogste standaarden op vlak van brandwerendheid en akoestiek.”

 

> Nieuwsgierig naar soortgelijke voorbeelden van utiliteitsbouw? Je vindt ze hier

> Ook aan de basisschool van Terkoest - in het Limburgse Alken – bouwden we een sporthal in houtskelet dankzij prefabricatie