Aardbevingsgevaar? Dit is ons antwoord in Groningen

Nadat we vorig jaar de gevel van Hogeschool Utrecht al compleet produceerden en installeerden, opteert nu ook de Hanzehogeschool uit Groningen voor gevelelementen van MBS. Waarom? Onze Nederlandse opdrachtgever kiest voor in detail afgewerkte – geprefabriceerde  - elementen, die bovendien aardbevingsbestendig zijn. De gevelelementen kunnen namelijk los van elkaar bewegen: dankzij die innovatieve techniek, kunnen bewegingen tijdens een eventuele aardbeving opgevangen worden in ‘kreukelzones’, die schade aan vitale onderdelen van het gebouw voorkomen.

Het Nederlandse bouwconcern BAM realiseert in Groningen een nieuw campuscomplex voor de Hanzehogeschool. Machiels Building Solutions tekende recent het contract voor de levering van de HSB-gevelelementen voor dit project. Het nieuwe complex – een ontwerp van JHK Architecten – krijgt een open indeling met een hoofdstraat als verbindend element. Het hart van het oude complex blijft intact en daarrond wordt een nieuwbouw geplaatst: hier vinden onder andere een FoodPlaza, een conferentiecentrum en het Lucia Marthas Institute for Performing Arts een nieuwe thuis.

 

Aardbevingsveilig dankzij innovatieve kreukelzones tussen HSB elementen

De grote uitdaging in dit project? Aardbevingsveilig bouwen. Groningen ligt namelijk in een regio die aardbevingsgevoelig is. Daardoor moesten we al in de ontwerpfase rekening houden met een aardbevingsniveau tot 4,5 op de schaal van Richter.

Om een gebouw aardbevingsbestendig te maken, moet je het ontwerp én de gebruikte bouwmaterialen aanpassen. Want de constructie moet sterk zijn, maar toch flexibel. Het gebouw kan daardoor een beetje meebewegen.

Bij een solide gevel met teveel massa, zet de kracht van een aardbeving zich over op de constructie. In dat geval zou de schade aan de cruciale onderdelen van het gebouw niet te overzien zijn. Daarom installeren we de gevelelementen zo dat ze los van elkaar kunnen bewegen. Op die manier krijg je zogenaamde ‘kreukelzones’ die de schokken en bewegingen van het gebouw opvangen tijdens een aardbeving. Anders krijg je scheuren… en barsten de gevelelementen.

 

HSB-gevelelementen vangen de schokken op

Machiels Building Solutions werkte samen met lokale experten van BAM een oplossing uit om aardbevingsveilige gevels te installeren op het nieuwe campuscomplex van de Hanzehogeschool. 

Houtskeletbouw is het gepaste antwoord op deze specifieke problematiek:

  • Houtskeletbouw is veel flexibeler dan bouwen met prefab beton
  • HSB-gevelelementen vangen de schokken van een aardbeving beter op, waardoor de kracht van de beving niet overslaat op de structuur van het gebouw
  • Door de manier waarop we de gevelelementen installeren, ontstaan er kreukelzones die cruciale schade helpen voorkomen

De prefab gevelelementen met steenstrips, ramen en schrijnwerk gaan nog dit jaar in productie. Vanaf januari worden ze kant-en-klaar verscheept naar de werf Groningen.

 

Nieuwe verbinding

De omarming van de oude door de nieuwe bouwdelen heeft een tweevoudig resultaat, aldus de architecten. Er ontstaan binnentuinen en het gebouw krijgt door de nieuwe gevels een uniforme, gewichtige uitstraling.