Maankwartier een nieuwe wijk te Heerlen

Maankwartier een nieuwe wijk te Heerlen

Op de plek van het huidige station Heerlen wordt een compleet nieuwe wijk gebouwd, het Maankwartier, een kleine stad in een stad, met winkels en cafés, een hotel, kantoren, terrassen en woningen op verschillende bouwlagen, én een nieuw station. De “plaat” over het spoor wordt de echte verbinding tussen Heerlen-Zuid en Heerlen-Noord.

ProRail bouwt het nieuwe station en de bouw van het Maankwartier is in handen van Bouwontwikkeling Jongen bv. Machiels building Solutions is vanaf de beginfase betrokken bij het ontwerp van de nieuwe wijk Maankwartier. Bij de bouw is goed gekeken naar duurzaamheid, rekening houdend met treinverkeer, geluid, trillingen en isolatie.

Onderdeel van dit project is de overspanning van het spoor, waarmee zuid en noord Heerlen met elkaar verbonden worden. Dit geeft naast de reguliere ontwerpeisen extra aandacht voor geluid- en trilling isolatie maar ook aan de sterkte van de gevel door bv. ontploffing risico van het goederentransport.

Gekozen is voor een ‘lichte’ gevel gebaseerd op duurzaam geproduceerde houten gevelpanelen van Machiels Building Solutions uit Genk. De gevelpanelen worden prefab, just in time aangeleverd en gemonteerd zonder overlast voor trein- & busverkeer.